Viedenský Energiecomfort vstúpil do prešovského Spravbytu

16.01.2005 Celý región

Jedna z vedúcich spoločností v poskytovaní teplárenských služieb a facility manažmentu v Rakúsku Energiecomfort (EC) so sídlom vo Viedni vstúpila do prešovsk...
Jedna z vedúcich spoločností v poskytovaní teplárenských služieb a facility manažmentu v Rakúsku Energiecomfort (EC) so sídlom vo Viedni vstúpila do prešovskej akciovej spoločnosti Spravbyt. Zmyslom tohto rozhodnutia je kapitálovo posilniť Spravbyt.

EC preberá všetky povinnosti C. E. U. , s. r. o. , Prešov, ktorá v Spravbyte má 45-percentný podiel, zvyšok patrí mestskej samospráve. O transakcii rozhodla dozorná rada EC 29. novembra 2004, o deň ju akceptovala dozorná rada C. E. U. Podrobnosti nezverejnili. Zmeny má odsúhlasiť valné zhromaždenie Spravbytu, pričom za EC sú navrhovaní ako noví členovia predstavenstva Paul Minarik a Kurt Caspari.
Predseda predstavenstva Spravbytu Viliam Valovič pri prezentácii zámeru EC skupine prešovských novinárov 11. januára vo Viedni konštatoval, že vstup EC do Spravbytu nemení základné poslanie spoločnosti. \"Doterajší spoločníci C. E. U. urobili to, čo urobiť mohli vzhľadom na program a úvahy Spravbytu - príprava na kapitálové krytie úverov pre zabezpečovanie obnoviteľných zdrojov v Prešove, \" uviedol Valovič.
EC ako dcéra koncernu Wiener Energie Holding, 100-percentnej dcéry mestskej samosprávy vo Viedni, zaznamenal v roku 2004 obrat asi 30 miliónov euro a zisk pred zdanením činí asi 600 tisíc euro. Práve takýto silný partner je podľa Valoviča zárukou ďalšieho rozvoja Spravbytu. Jedným z cieľov je do 10 rokov znížiť v teplárenstve na území Prešova spotrebu zemného plynu o 50 percent.
Paul Minarik považuje vstup EC do prešovského Spravbytu za logické pokračovanie všetkých krokov podniku v poslednom období. \"Pred zhruba tri a pol rokmi, keď sa blížil vstup susedných krajín do Európskej únie sme sa v rámci koncernu aj v rámci našej spoločnosti rozhodli, že sa budeme koncentrovať nielen na Rakúsko, ako tých 25 rokov doteraz, ale aj na krajiny susediace, \" uviedol. Prvým krokom bol vstup do teplárenstva v Maďarsku a druhým - do teplárenstva na Slovensku, a to v Nových Zámkoch. Podľa Minarika ich tamojšia firma Bytkomfort, s. r. o. , úspešne ukončila prvý rok svojej činnosti. EC prevádzkuje už aj tepelné zdroje v Rumunsku a zaoberá sa teplárenstvom v Srbsku.
(jj)
 

Vyberte región

mark